Eco Driving

Eco Driving

Styr brændstofforbruget

DS-mærket designer sine biler ud fra et ønske om at minimere deres indvirkning på vores miljø. Dette kommer blandt andet til udtryk i et nedsat brændstofforbrug og ved, at den bil, du har købt (eller er ved at købe), indeholder den allernyeste teknologi.

For at kunne reducere brændstofforbruget endnu mere kan du i dette afsnit finde gode råd og vaner, som kan hjælpe dig med at styre brændstofforbruget. Disse enkle råd drejer sig om brug og vedligeholdelse af din bil, f.eks. kørestil, som er den vigtigste faktor, når man ønsker at spare brændstof: op til 15 %.

Læs omhyggeligt dette korte afsnit, så du og din bil kan blive endnu sjældnere gæster på tankstationen. Vi har opdelt rådene efter, hvor meget du kan spare over en længere periode.

 

Vælg altid det rigtige gear

Odyssey_Motorisation

At køre i det rigtige gear er en meget enkel måde at optimere sit brændstofforbrug på. Selvom trafiktætheden og sikkerheden nogle gange gør det nødvendigt at køre med et konstant omdrejningstal, kan man meget ofte klare sig med et lavere omdrejningstal.

Med en manuel gearkasse kan du roligt bruge det højest mulige gear. Hvis bilen er udstyret med en indikator for gearskifte, skal du så ofte som muligt benytte det gear, systemet anbefaler. Når motoren arbejder ved lave omdrejninger, er brændstofforbruget mindre, selvom du måske nogle gange føler, at den har sværere ved at trække bilen.

En elektronisk styret mekanisk gearkasse eller en automatgearkasse er udstyret med automatik, der tilpasser gearskiftene efter kørselstypen. Benyt denne funktion mest muligt kombineret med en afslappet kørsel. Når du accelererer behersket, vil automatikken optimere brændstofforbruget ved at vælge det mest hensigtsmæssige gear.

Når du kører 50 km/t, kan du spare mellem 20 og 25 % på brændstofforbruget ved at køre i 5. gear i stedet for 3. gear. Et godt råd, der både sparer brændstof og sænker lydniveauet. Når bilen holder stille (for eksempel for rødt lys), skal gearkassen ikke holdes i første gear. Sæt bilen i frigear. På den måde undgår du at slide unødigt på koblingen. Hvis din bil er udstyret med “Stop & Start”-funktionen, giver den dig mulighed for at standse motoren, hvilket giver store brændstofbesparelser, når du kører bykørsel.

 

Kør jævnt og ved moderat hastighed

Odyssey_Innovation_Afil

Brændstofforbruget stiger ved kørsel i områder med tæt trafik eller ved kørsel af mange korte ture. Tæt trafik giver nervøs kørsel, hvilket betyder hyppige accelerationer og opbremsninger, som øger brændstofforbruget unødigt.

Planlæg dine køreture og kombiner dem, så du får mest muligt ud af dem. Du bør så vidt muligt undgå myldretid og områder med tæt trafik. Optimer dine ture, så du kan køre mere flydende, fordi du begrænser antallet af accelerationer og opbremsninger og tilbagelægger den kortest mulige distance.

Hvis du sidder fast i trafikpropper, er det en god idé at slukke motoren midlertidigt. Når du parkerer for at foretage et hurtigt indkøb (brød, avis osv.), bør det være en refleks at slukke for motoren. Dette giver altid en bedre brændstoføkonomi og begrænser gener på grund af udstødningsgas.

 

Overbelast ikke din bil

Jo tungere bilen er, jo mere belastes motoren, når bilen kører, og jo større bliver brændstofforbruget.

Undgå så vidt muligt at transportere overflødige genstande, især tunge genstande, og placer helst lasten inde i bilen. En last, der anbringes på taget, giver flere negative virkninger, fordi bilens aerodynamik ødelægges.

Brug kun tagboks, hvis det er absolut nødvendigt. Og husk at afmontere den, så snart du ikke har brug for den mere.

Tjek dit dæktryk regelmæssigt

tyres-ds

Hvis dæktrykket er for lavt, bliver dækkenes rullemodstand større end normalt. Motoren belastes mere, hvilket øger brændstofforbruget. Et dæk med for lavt tryk opvarmer mere, vejgrebet forringes, og dækket kan faktisk blive så beskadiget, at det eksploderer. Systemet til registrering af dæktryk, som flere og flere af vores biler er udstyrede med, er et vigtigt hjælpemiddel, men bør ikke erstatte den regelmæssige kontrol.

Temperaturændringer får naturligt dæktrykket til at variere; trykket bliver for eksempel lavere, når udetemperaturen falder (overgang fra sommer til vinter). Husk derfor at kontrollere og regulere dæktrykket regelmæssigt, især ved kraftige temperaturfald, men også hvis du læsser meget i bilen. Af hensyn til sikkerheden bør du overholde det dæktryk, som producenten anbefaler, og som gælder for kolde dæk.

Brugen af vinterdæk øger rullemodstanden kraftigt, når du kører på tørt underlag. De giver dig sikkerhed ved dårlige vejrforhold men bør afmonteres, så snart kørselsforholdene tillader det.

 

Planlæg din rejse

Brændstofforbruget stiger ved kørsel i områder med tæt trafik eller ved kørsel af mange korte ture. Tæt trafik giver nervøs kørsel, hvilket betyder hyppige accelerationer og opbremsninger, som øger brændstofforbruget unødigt.

Planlæg dine køreture og kombiner dem, så du får mest muligt ud af dem. Du bør så vidt muligt undgå myldretid og områder med tæt trafik. Optimer dine ture, så du kan køre mere flydende, fordi du begrænser antallet af accelerationer og opbremsninger og tilbagelægger den kortest mulige distance.

Hvis du sidder fast i trafikpropper, er det en god idé at slukke motoren midlertidigt. Når du parkerer for at foretage et hurtigt indkøb (brød, avis osv.), bør det være en refleks at slukke for motoren. Dette giver altid en bedre brændstoføkonomi og begrænser gener på grund af udstødningsgas.

 

Kør din motor varm

Jo koldere bilen er, jo mere energi skal den bruge for at køre. På småture om vinteren kan bilen bruge helt op til 50 % mere. Når du har startet motoren, skal du ikke lade den arbejde i tomgang og vente på, at den bliver varm. Kør fornuftigt af sted så hurtigt som muligt. Bilen varmes hurtigere op, når du kører.

Moderne motorer er beregnet til at starte uden at gå op i omdrejninger, da dette forbruger brændstof uden at bidrage med noget som helst under starten.

 

Kør med vinduerne lukket

Ved hastigheder over 50 km/t påvirkes bilens luftmodstand kraftigt, hvis soltaget eller et vindue står åbent. Dette gælder ligeledes for biler, hvor taget kan tages af, så de omdannes til en cabriolet.

Du sparer brændstof, hvis du har vinduerne lukket, når du kører hurtigt. Brug i stedet ventilationssystemet for at få frisk luft ind i kabinen. Klimaanlægget er også mere effektivt, når hastigheden er højere.

 

Administrer energikrævende systemer

Odyssey_Innovation_Ecran-tactile

Alle bilens elektriske systemer strømforsynes af motoren. Jo mere elektricitet der bruges, jo mere brændstof forbruges der.

Generelt bør du bruge din sunde fornuft og slukke for elektriske apparater, der ikke er brug for. Sædevarme, elbagrude eller ventilation skal for eksempel være slukket eller indstillet til det niveau, der passer til dine behov.

Klimaanlægget henter også sin energi fra motoren. I meget varmt vejr kan bilens brændstofforbrug stige med 25 %, hvis kabinen afkøles kraftigt. Brug klimaanlægget klogt, og hvis det er en automatisk model, skal du sørge for ikke at indstille temperaturen alt for lavt eller for langt fra udendørstemperaturen (højst 4 til 5 °C). Ud over at spare brændstof undgår du også “varme- og kuldechok”, når du stiger ud og ind af bilen.

 

Servicer din bil regelmæssigt

Hvis bilens komponenter (motor, gearkasse, klimaanlæg, dæk osv.) er i dårlig stand, fungerer bilen ikke optimalt, og brændstofforbruget bliver uforholdsmæssigt stort.

Bilens optimale ydeevne kan kun opretholdes, hvis bilen regelmæssigt serviceres af en professionel mekaniker. Sørg for, at denne anvender dele og forbrugsstoffer (olie, luftfilter, dæk osv.), der er garanteret, anbefalet og afprøvet af DS. De enkelte komponenter på bilen skal opfylde en række krav.

Motorolien skal for eksempel opfylde en smøringsfunktion men bidrager samtidig til motorens ydelse. Det samme gælder de fleste dele på bilen. Et klimaanlæg i dårlig stand betyder en kraftig forøgelse af brændstofforbruget. Du har alt at vinde ved at holde bilen i perfekt stand, for så forbruger den mindre brændstof, fungerer mere pålideligt og kan indbringe en højere pris ved salg.

 

Indkøring

Environnement_Eco-Conduite

Du har lige købt en helt ny bil. Den har brug for en kort tilkøringsperiode for at opnå fuld ydelse.

Bilens brændstofforbrug bliver optimalt, når den har kørt mellem 3.000 og 5.000 kilometer.

Ved at køre bilen godt til opnår du den bedste ydeevne, hvilket betyder, at du også sparer penge.